Diatribe#9 – Tre kritikere om tre kunstbøker


Hør tre kritikere snakke om tre av årets B*stard-bøker. Kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt i samtale med kurator Marte Danielsen Jølbo og kunstkritiker og forfatter Kjetil Røed. Samtalen tar utgangspunkt i tre utvalgte bøker som deltar på Kunstbokmessen B*stard 2021; «White to Earth» av Marthe Johnslien, ROM forlag, «Flere steder for alltid», Egil Martin Kurdøl, Fakir forlag, og «Choreography with Potatoes and Flour» av Line Bøhmer Løkken, forlaget Multipress. Programposten er et samarbeid med Kunstpodden.


En diatribe (diatribé, gr. διατριβή – eg. tidsfordriv, undervisning, i dag avhandling) er en dialogiske form for argumentasjon over et viktig tema der gjerne flere sjangre blir brukt (f.eks. retoriske spørsmål, apstrofe, abrupte svar, paradokser og historiske eksempler) for å understreke argumentasjonen. (Wikipedia)


Kunstpodden lages av tidsskriftet Kunsthåndverk i samarbeid med Norwegian Crafts og Norske Kunsthåndverkere, med støtte fra Kulturrådet og Fritt Ord. Rubicon står som produsent.MedvirkendeCecilie Tyri Holt

Cecilie Tyri Holt er forfatter og kunstskribent. Hun har en mastergrad i kunsthistorie, med Edvard Munchs fotografiske selvportretter som spesialfelt. Hun har i en årrekke jobbet som kunstskribent for ulike publikasjoner og forfattet bøkene Edvard Munch. Fotografier (Forlaget Press, 2013), Between Lights and Darks. Elisabeth Werp (Gyldendal, 2013), Møte med kunstnervenner (Aschehoug, 2010) og Per Fronth (Forlaget Press, 2009). Siden 2014 har hun vært redaktør for tidsskriftet Kunsthåndverk. Høsten 2017 startet hun Norges første podkast om kunst, Kunstpodden.

Foto: Erika Hebbert.

Marte Danielsen Jølbo

Marte Danielsen Jølbo er kurator, skribent og redaktør. Hun er medstifter av Another Space, et prosjektrom og forlag for kunst og arkitektur, og er også medstifter og tidligere redaktør for publiseringsplattformen og residency-programmet Contemporary Art Stavanger. Hun har skrevet og vært redaktør for en rekke essays og kunstpublikasjoner. Jølbo har en bachelorgrad i litteraturvitenskap, og en mastergrad i Moderne kultur og kulturformidling fra Københavns Universitet. Danielsen Jølbo jobber i dag som kurator i KORO.


Foto: Kenneth Varpe.

Kjetil Røed

Kjetil Røed er redaktør for fagtidsskriftet Billedkunst og fast kunstanmelder i Vårt Land. Som anmelder og kritiker har han blant annet skrevet for Morgenbladet, Klassekampen, Billedkunst og kunstkritikk.no. Han har også skrevet i de internasjonale kunstmagasinene Frieze, Art Review og Artforum. Røed har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap og har gitt ut en rekke bøker.


Eget foto.